Bidden: waarom en hoe?

Veel mensen, of ze nu geloven of niet, beginnen pas écht met bidden als de nood hoog is. Ze zitten bijv. in een huwelijkscrisis, zijn ernstig ziek of hebben te maken met financiële problemen. Anderen zien een gebed als een ritueel. Iets wat ze bijvoorbeeld moeten doen, omdat ze anders bang zijn dat er iets gebeurt als ze het niet doen. Voor de ‘nood’ bidders is het een tijdelijke hulplijn. Voor de ‘rituele’ bidders is het meer een opgelegde activiteit. Voor christenen is bidden veel méér dan dat. Waar gaat het volgens het christendom nu écht om als we bidden? En, hoe kunnen we dit dan doen?

Natuurlijk mag je bidden in noodsituaties en zou je het als een ritueel kunnen gebruiken, maar het gaat veel dieper dan dat. Bidden is communiceren met God, met als belangrijkste doel, de relatie met Hem te verdiepen en te verstevigen. Stel je voor, dat je een vriend hebt en dat je met jouw probleem bij hem komt. Zodra hij het heeft opgelost, laat je niks meer van je horen. Of, dat je met iemand iedere week op een vaste dag en tijdstip afspreekt om samen iets te gaan doen, of je er nu zin in hebt of niet. Dat zou een verplichting worden. Dat is allemaal niet wat God verlangt.

Het gaat niet om een kortstondige of een oppervlakkige relatie, maar om een levenslange en intieme relatie tussen God en jou.

Veel christenen ervaren, als zij God om iets vragen, dat hun gebed wordt verhoord. Hierdoor verdiept het vertrouwen in Hem. Ze worden beloond en ervaren kracht en troost, een gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Dat is Gods liefde ervaren. Het gebed verandert niet alleen de mens, maar het brengt ook verandering in situaties.

Ieders relatie met God is persoonlijk en uniek, dus ook de manier waarop je bidt. Je hoeft écht niet met perfecte zinnen te komen of braaf een tekst uit je hoofd te leren. God wil dat je oprecht aan Hem verteld wat je op je hart hebt, net zoals een vader dat van zijn eigen kind verlangt. Communiceer met Hem, gewoon zoals je bent. Komt het er stamelend uit, laat dat er dan zijn! Ben je boos of verdrietig, uit dat! Of misschien ben je juist heel erg blij en wil je Hem bedanken, doe dat!

Je kunt alles bij Hem neerleggen.

Als je contact wilt maken met God en het moeilijk vindt om te bidden (vooral als je net begint), dan zou je kunnen beginnen met: God waar bent U? Meerdere malen heeft Jezus ons aangemoedigd om iets aan God te vragen. Hij zei: ‘Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan’.

Houd het gebed eenvoudig, wees eerlijk en houd het gaande. Geef het een kans en probeer het. Misschien kan jouw relatie met God hierdoor groeien! * Volgende week het thema: De Bijbel.

Schrijvende groeten,
Ellen Sloot

Comments are closed.