De bijbel lezen: waarom en hoe?

Veel mensen vinden de Bijbel maar een saai boek. Ze vragen zich af: ‘Wat moet ik ermee? Waarom zou ik het lezen?’ Sommige zeggen: ‘Ik wil dit boek met al die regels en voorschriften niet, het beperkt mij teveel in mijn vrijheid’. Anderen vinden het een boek dat moeilijk te begrijpen is, dus beginnen ze er maar niet aan. Voor weer anderen heeft het geen enkele waarde, omdat het ‘zomaar’ een boek is, zoals zo vele andere boeken. Voor christenen is de Bijbel juist het meest waardevolle wat deze wereld te bieden heeft. Zij begrijpen dat de Bijbel niet ‘zomaar’ een boek is. Wát is de Bijbel dan volgens hen? Waarom is het belangrijk dat mensen het lezen? En, op welke manier zouden we dit kunnen doen?

Volgens het christendom is de Bijbel een openbaring van God. Hij heeft ons wat te vertellen en communiceert op deze manier met ons. God heeft het beste met ons voor en daarom heeft Hij ons richtlijnen gegeven via de Bijbel, om een goed mens te zijn en hierdoor volop van het leven te kunnen genieten. Een voorbeeld hiervan zijn de tien geboden, zoals o.a.: ‘Gij zult niet stelen’, ‘Gij zult niet doodslaan’, ‘Eert uw vader en uw moeder.’ God heeft de tien geboden met een duidelijk doel gegeven: een harmonisch samenleven tussen God en de mens en mensen onderling. Hij dringt het ons niet op, maar biedt het juist aan om van de aarde een betere wereld te maken.

Het belangrijkste doel om de Bijbel te lezen is, dat je de Liefde van God leert kennen.

De Bijbel is een boek dat je niet één keer leest en het daarna terugzet in de kast om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Het zet je juist in beweging om kennis en daarmee de liefde van

God, om te zetten in de praktijk. We weten allemaal, zoals in de tien geboden, dat stelen niet goed is. Als je dat weet en je het toch doet, dan loop je Zijn doel voorbij.

God leeft door de Bijbel heen en zal ieder, die het leest, antwoord geven. Hij zal dat op een geheel eigen wijze doen. De teksten in de Bijbel komen voor veel mensen over als een soort ‘codetaal’. Hoe kom je erachter wat God van je vraagt? Je zou een gedeelte uit de Bijbel kunnen lezen. Stel jezelf daarna de volgende vragen:

Wat staat er? (Gebruik bijvoorbeeld vertalingen)

Wat betekent het? (Lees boeken waarin het wordt uitgelegd)

Wat betekent het voor mij? (Wat speelt er in jouw leven en is er een verband met de tekst?)

Wat vraagt God aan mij om te doen? (Stel je open voor God, mediteer / bidt)

Als je kunt geloven dat de Bijbel niet ‘zomaar’ een boek, is, dan kan het voor jou ineens een uniek en krachtig boek worden! God heeft je wat te zeggen! Nieuwsgierig geworden? Onderzoek wat dat voor jou is! *Volgende week het thema: Hoe leidt God ons?

Schrijvende groeten,
Ellen Sloot

Comments are closed.