Meteen naar de inhoud

Alpha-weekend – de Heilige Geest

In het weekend van 18 en 19 juni zijn we naar de Marke in Hengelo (gld) geweest om het thema ‘de Heilige Geest’ te behandelen. We hebben geluisterd naar een inleiding, want wie of wat is die Heilige Geest eigenlijk?! Het voorbeeld is een glas water. Een leeg glas is leeg… Er zit niets in! Een gevuld glas is vol, dat betekent dat het inhoud heeft. De Heilige Geest vult mensen met de aanwezigheid van God. Zeg maar de ‘verbinding’ met boven! Alleen met de Heilige Geest in je kan God een gids voor je zijn en zijn plannen met jou verwezenlijken.

Een leeg glas is leeg… Er zit niets in! Een gevuld glas is vol, dat betekent dat het inhoud heeft

Hoever staan we erin en wat zijn onze verwachtingen van de Heilige Geest? Kun jij de Heilige Geest in je hart toelaten? Ben jij bereid om je leven aan God te geven? Tijdens toespraken, zingen maar ook de wandeling en misschien zelfs wel bij de rondleiding over de boerderij konden we voor onszelf nadenken en misschien al wel de keuze maken! Ben jij er klaar voor? Natuurlijk staat de deur altijd bij God open als je nog langer de tijd nodig hebt. Je hele leven kun je je bij HEM aansluiten. Misschien is de vraag ‘wat doet Christen worden met je?’ en daar ga ik je nu wat over uitleggen.

Je hele leven kun je je bij HEM aansluiten

Als je ervoor kiest om Christen te worden dan leg je je hart bij God. Je laat de Heilige Geest toe in je leven en samen met God bewandel je je levensweg. Zie God als je gids en ‘hemelse papa’! Hij is altijd bij je, zelfs in je diepste momenten. Je word een kind van HEM en het maakt niet uit wie of wat je bent of wat je hebt gedaan. God kent geen stiefkinderen! God zal met je aan het werk gaan om nog meer uit je leven te halen en nog meer goeds in jezelf te ontdekken. Denk dan niet alleen aan je karakter maar ook aan de dingen die je in je hebt qua talenten. Natuurlijk zal God ook op een subtiele manier de ‘slechte kantjes’ bij je weghalen.

Je word een kind van HEM en het maakt niet uit wie of wat je bent of wat je hebt gedaan

God zal je leren om samen met de mensen om je heen te zijn en een open persoon te worden. Dit doet God allemaal via zijn Heilige Geest. Dankzij de Heilige Geest hebben of krijgen we bijzondere krachten. Hiermee mogen wij onszelf en anderen helpen. Bijvoorbeeld met gebed… God kan via jou wonderen verrichten! Let op: de krachten zijn niet van jezelf maar God kan jou inzetten om dit via de Heilige Geest via jou te doen. Er is geen limiet aan ‘God ‘s gezin’. Iedereen is welkom omdat God je heeft gemaakt.

Dankzij de Heilige Geest hebben of krijgen we bijzondere krachten. Hiermee mogen wij onszelf en anderen helpen

Enkele bijbelgedeelten wil ik met je delen die over dit onderwerp gaan. Mocht je een bijbel hebben zoek deze dan eens op en lees ze door. Wil je het digitaal opzoeken? Klik dan hier!

1 romeinen 8
2 korinthe 3 vers 18
Galaten 5

Zondag hebben we behandeld hoe de Heilige Geest wordt gegeven. Dat kan op veel verschillende manieren:

Verwachtingvol: Jezus’ leerlingen waren alsmaar in de tempel om God te danken
Handoplegging: Gebed om te vragen door de Heilige Geest door je / ons te laten stromen
Rechtstreeks door ingrijpen van God: Dit kan via wonderen gebeuren of een gevoelsmatige gebeurtenis
Uitleg over de Heilige Geest: Veel mensen hebben nooit over de Heilige Geest gehoord

Tijdens de verkondiging van het evangelie gaan mensen weleens naar een stad of dorp om wildvreemde mensen te vertellen over het Christelijk geloof. Je bent ze vast weleens tegengekomen, bijvoorbeeld met een busje. Dit wordt ook wel ‘evangeliseren’ genoemd.

Je bent ze vast weleens tegengekomen, bijvoorbeeld met een busje

Enkele gevolgen van vervulling met de Heilige Geest:

  • God ‘s liefde ervaren
  • Lofprijs en aanbidding
  • Gaven van de geest zoals:
    • Tongentaal. (Dit is een taal waarin de Heilige Geest ons toespreekt)
    • Het verrichten van wonderen
    • Overdragen van kennis

Wat zijn mogelijke beperkingen in het ontvangen van de Heilige Geest?
Een voorbeeld is stenen in een vaas met water. Het kunnen (verkeerde) dingen in je leven zijn in je leven waar je nog mee zit. Bijvoorbeeld een alcohol- of drugsverslaving maar denk ook aan depressie. In de gespreksgroepen hebben we alles nabesproken en hebben we ruimte gegeven zodat elke deelnemer in het groepje of ‘face to face’ zijn of haar vragen en problemen kan bespreken.

Een voorbeeld is stenen in een vaas met water. Het kunnen (verkeerde) dingen in je leven zijn in je leven waar je nog mee zit